Business

Når græsplænen skal slås eller terrassen bygges, så vælger vi i højere grad at købe arbejdskraften hos hinanden.

Virksomhed

Handyhand

Adresse

Klostergade 56c, 8000 Aarhus C

E-mail

kontakt@heymate.dk

Webside

https://handyhand.dk/

Annonce Virksomhedsprofil - 29. november

Sommeren får danskere til at købe tjenester af hinanden

Sol og sommer er ofte også lig med udendørs arbejde og projekter i form af for eksempel græsslåning, lugning af blomsterbedene og eventuel husmaling eller bygning af terrasse. Men hvis man ikke orker at udføre den slags arbejde selv, så kan man betale andre for at gøre det.

Frem for at ringe til et professionelt tømrerfirma eller en gartner, så er der flere, der vælger at købe tjenesterne af hinanden - det vil sige i privatpersoner - i stedet for. Det siger portalen Handyhand.dk, der melder om en markant stigning i antallet af brugere på deres side.

På Handyhand.dk kan man tjene eksta penge ved at løse små-praktiske opgaver for andre private, og det er noget, der i øjeblikket er meget populært.

Deleøkonomisk ballade

Sider som Handyhand, hvor man kan købe og sælge tjenester af hinanden, falder ind under betegnelsen deleøkonomi, og netop den form for økonomi har der været meget debat om i løbet af de sidste par år.

Deleøkonomi er et økonomisk princip, hvor privatpersoner deler, lejer, køber eller bytter produkter og tjenester. Den form for økonomi har været i stærk fremgang de sidste år, og der findes mange eksempler på nye virksomheder, der har bygget deres fundament på deleøkonomi - ud over Handyhand.dk kan nævnes store virksomheder som Uber og Airbnb.

Mange roser deleøkonomien for at skåne miljøet. I stedet for at købe nyt hele tiden, er det godt at låne og leje hinandens ting. Men de virksomheder, der mister kunder - for eksempel taxabranchen og hotelbranchen - er langt fra begejstret for deleøkonomien.

De synes, det er uretfærdigt, at privatpersonerne får en konkurrencefordel, fordi det er for let ikke at betale skat af indtægten, og at de samtidig ikke skal leve op til de samme arbejdsmarkedsaftaler og overenskomster, som de professionelle virksomheder skal. Debatten har senest ført til, at Uber måtte lukke i Danmark.

Skatten skal huskes

Når man sælger sin arbejdskraft eller udlejer sin bil eller bolig - så skal der betales skat af indtægten.

Reglen er, at hvis man udbyder sin arbejdskraft og udfører opgaver for andre og modtager betaling for den, så skal man betale skat og eventuel også moms af den. Det kan være alt fra rengøring og havearbejder til mindre håndværksopgaver, som udbydes af blandt andet Handyhand.

Men der mange der “glemmer” den regel, og derfor kan de tage noget lavere priser end virksomhederne, mener virksomhederne altså.

Senest har Airbnb nu gået med til at indrapportere alle lejeres indtægter til Skat, så der ikke er nogen, der kan snyde på vægtskålen og opnå en uretfærdig, konkurrencemæssig fordel.