Papir: Onsdag var kulturminister Joy Mogensen (S) på besøg hos Museum For Papirkunst i Hune

HUNE: En nyslået kultur- minister på opdagelse i sit kongerige. Det lyder som et af de eventyr, psaligraf Bit Vejle folder ud i sine store papirklip.

Onsdag trådte kultur- ministeren da også lige ind i Bit Vejles eventyrverden i forbindelse med et besøg på Museum For Papirkunst i Hune.

Kulturministeren er lige nu i fuld gang med at besøge små og store kulturinstitu- tioner i Danmark.

Hun har ellers ferie, men en tur til Blokhus for at besøge mosteren, Valborg Iversen, betød et besøg hos Museum For Papirkunst i Hune i selskab med sin mor, Alis Mogensen, og mosteren.

- Jeg har desuden også fået stedet her varmt anbefalet af den tidligere kulturminister, Mette Bock, der besøgte stedet for ikke så længe siden, sagde hun.

Glæde over fine besøgstal

Ministeren medgav, at hun ikke har det helt store kendskab til kunstformen psaligrafi ud over noget med gækkebreve og origami fra skoletiden.

Hun hørte derfor opmærksomt efter, da hun blev vist rundt af museets stifter, Bit Vejle, der fortalte hende om sine værker og den langstrakte tilblivelse af dem.

Bit Vejle er ikke mindst berømt i Norge, og papirkunst eller psaligrafi er kendt og elsket over det meste af verden.

Det samme gør sig ikke helt gældende i Danmark endnu - selvom Bit Vejle heldigvis oplever meget flotte besøgstal ikke mindst i år, hvor vejret er dårligere end sidste år. Men hun fortalte ministeren, at det stadig kan være svært at søge for eksempel fonde.

- Der er desværre stadig mange, der tror, at det har noget at gøre med gækkebreve, det vi laver, sagde hun med et smil.

Hvordan Bit Vejles fine papirkunst kan gøres lige så berømt i Danmark som kunstarten er i resten af verden, havde ministeren ikke helt svaret på.

Til gengæld var hun ikke i tvivl om, at Bit Vejles erfaringer som udøvende kunstner med hele verden som base, kan komme kulturlivet i Danmark til gode.

- Jeg har en række spørgsmål til Bit om det, og jeg har også tænkt mig at spørge hende, hvad hendes kontakt og relation er til blandt andet museumsverdenen, for jeg har jo noteret mig, at der er plads til mange forskellige typer kunst - og kunsthåndværk. Hvorfor så ikke papirkunst, sagde hun.

Ministeren var heller ikke i tvivl om, Bit Vejle og hendes kunst har en plads i Danmark.

- Jeg synes, at det er vigtigt at fremhæve, at Bit Vejles kunst tager tid og kræver fordybelse. Hun giver sit bud på eftertænksomhed i kulturlivet. Det er noget, vi alle har brug for i en stresset hverdag, sagde hun og roste i samme åndedrag, at Bit Vejle også inddrager lokalsamfundet i sit arbejde.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...