Jesper Skibby satte fokus på sundheden som et af FNs 17 Verdensmål

PANDRUP: Fredag eftermiddag havde Pandrup Kaas Handel og Erhverv inviteret ”Danmark for Målene” til Sparekassetorvet i Pandrup for at gøre opmærksom på FNs 17 Verdensmål generelt og med særligt fokus på sundhed for alle.

Formålet med ”Danmark for Målene” er at gøre FNs 17 Verdensmål, som skal føre til en bæredygtig Verden i 2030, til hverdagsmål for danskerne.

For at skabe interesse om cykling som den sunde måde at få motion og transportere sig samt opnå et fællesskab på fortalte den tidligere professionelle cykelrytter Jesper Skibby om sine oplevelser med cyklesport og motion.

- At cykle er en fantastisk måde at komme rundt på og dyrke sport på. Det var i cykelsporten, at jeg hyggede mig og opnåede et fællesskab. Den blev mit kald, sagde Jesper Skibby

Han er søn af tidligere professionel cykelrytter, Willy Skibby, og Jesper så op til sin far og ville også være cykelrytter, men fik ikke lov. Derfor måtte Jesper Skibby prøve kræfter med både fodbold, håndbold og badminton alt sammen uden succes, inden han til sidst fik lov til at blive cykelrytter.

Først som amatør med sejre i også udlandet siden professionel med etapesejre i Tour de France, Giro de Italia og Vuelta a Espana.

Da han stoppede med at cykle, faldt han for en usund levevis, og vægten steg fra 67 til 115 kilo, inden han atter satte sig sadlen. Datteren Elisabeth ville nemlig lære lære at cykle.

- Det var fedt. Vi havde noget sammen. Men da hun blev teenager, gad hun ikke længere, men det skulle hun, sagde Jesper Skibby.

- Gentofte Kommune har lavet en undersøgelse, der viser, at en tredjedel af dens unge har problemer med motorikken. For mange unge sidder alt for stille. Når man ikke dyrker motion, får man dårlig trivsel og det dårligere psykisk. Derfor skal vi sige til vores børn, at de skal motionere, understregede han og tilføjede, at også på arbejdspladserne har man et ansvar for, at medarbejderne motionere og dermed også opnår et fællesskab.

Medlem af kommunalbestyrelsen Diana Aarestrup havde inden Jesper Skibbys tale budt velkommen til publikum og karavanen, der også bød på tegnekonkurrence, skattejagt og konkurrence om, hvor hurtigt man kan cykle en kilometer samt udstilling af el-cykler, som også kan prøves hos Pandrup Cykelcenter.

Og som leder af den kommunale sundhedspleje, MTB-rytter, frivillig i PGU samt næstformand i social- og sundhedsudvalget havde hun lagt sporet ud for den tidligere professionelle cykelrytter.

- Alt for mange børn bliver kørt i skole. 29 procent af alle børn i kommunens 5. klasser har ikke prøvet at cykle i skole, og 56 procent oplever, de har en meget tryg skolevej, så det er ikke derfor. Desuden går 23 procent af børnene i 5. klasserne ikke til sport og dyrker ikke nogen form for fysisk aktivitet, sagde hun.

Diana Aarestrup er også medlem af Jetsmark Lokalråd samt Team Ønskeland. Arbejdet i lokalrådet handler om at binde Moseby, Kaas og Pandrup mere sammen - også fysik med cykelstier områderne i mellem, og de skulle gerne kobles på en cykelsti til Gateway Blokhus, så turister også kan cykle til Jetsmark.

Arbejdet i Team Ønskeland handler om at give udsatte og ensomme børn selvværd, god form og et fællesskab, og det sker via ugentlig cykeltræning, som skal kulminere med en cykeltur fra Jammerbugt til København - en strækning på 340 kilometer på fire dage.

Diana Aarestrup kom også ind på, at Jammerbugt Kommune havde indarbejdet FNs Verdensmål i sit budget 2019.

- FNs Verdensmål kan godt lyde som noget, der er langt væk, men de gælder for os alle, og vi kan hver især gøre noget, sagde hun.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...