Guidet tur med spændende fortælling om øens historie

PANDRUP: Tirsdag 21. maj havde ÆldreSagen arrangeret udflugt til Læsø. Det var kør selv til færgen i Frederikshavn, og her mødte 47 forventningsfulde deltagere op, som var klar til afgang klokken 7.50.

Der var bestilt en dejlig morgencomplet. Så alle var glade.

Ved ankomst til Læsø holdt buschaufføren og ventede på selskabet, og på turen blev man guidet gennem Læsøs historie, krydret med mange små anekdoter. Vældig fornøjeligt.

Kirkerne på Læsø er kalket røde, og det er mest af praktiske årsager, idet de i ældre tid blev brugt som landemærker for de både, der sejlede forbi. Men det hjalp nu ikke altid, Læsø boerne kunne godt finde på at trække en ko i strandkanten med en lygte hængende under bugen, for at få skibet til at sejle længere ind til kysten, så de strandede.

ÆldreSagen var inde for at se Vesterø Kirke, som er bygget i 1250. Det var mest for at se de fantastiske kalkmalerier, som netop er blevet renoveret.

Næste besøg var på Læsø saltsyderi. Her berettede guiden om saltsydningens historie, som stammer helt tilbage til 1100-hundrede tallet. I alt har man fundet cirka 1500 saltsyderier på Sydøen, men man ved ikke, hvor mange der har været i drift samtidigt.

Uheldigvis krævede det store mængder træ som brænde, og det betød, at øen langsomt blev afskovet. Dermed fik vinden frit spil, og øen blev ramt af alvorlig sandflugt.

I 1652 sluttede saltsydningen endeligt efter kongens ordre, men blev genoptaget i 1991 som et historisk værksted for arbejdsløse unge fra Læsø Produktionsskole og er i dag en rigtig god forretning.

Herefter var der frokost på Carlsens Hotel som ligger ved vandet på Læsø lige ved Vesterøs færgeterminal og byder på traditionelt dansk køkken. Carlsens Hotel er et gammelt hotel der emmer af atmosfære. De ældste dele af bygningen er fra 1800-hundrede tallet, og der var mange roser til frokosten.

Så gik turen ellers rundt til de forskellige afkroge af øen forbi mange gårde som ved hjælp af EU-midler har fået deres tangtage renoveret. Læsø er jo kendt for sine gamle gårde med tangtage, hvor man brugte ålegræs som tækkemateriale.

Mange af disse tage er gennem tiden gået tabt, men der findes stadig nogle, som har deres tangtag bevaret. Traditionen med tangtage opstod, fordi Læsøs jordforhold gør dyrkning af korn besværlig, hvorfor der kun var begrænsede mængder af traditionelt tækkemateriale til rådighed.

Herefter var det retur til færgen til klokken 15.00 efter en rigtig hyggelig og indholdsrig dag, oplyser Leif Søborg Madsen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...